Sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olan vitaminlerin faydaları hakkında ne biliyorsunuz? İşte, A’dan Z’ye vitamin rehberi…
Vitaminler, vücudumuz için gerekli ve vücudumuzda önemli rol oynayan, besinlerde yer alan veya oluşturulabilen basit yapılı bileşiklerdir. Vücudumuzun tüm vitaminlere ihtiyacı vardır ve eksiklikleri bazı sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Vitaminler temel olarak 2 grupta toplanmışlardır:
1- Yağda Eriyen Vitaminler: A, D, E ve K vitaminleri
2- Suda Eriyen Vitaminler: B grubu vitaminler ve C vitamini
1- Yağda Eriyen Vitaminler
Yağda eriyen vitaminler; A, D, E ve K vitaminleridir. Bu vitaminlerin fazlası vücutta depolanabilir.
A Vitamini
Kemik, diş, dişeti gelişimini ve korunmasını sağlar. Deri, tırnak ve saçların sağlıklı gelişimine katkıda bulunur. Gözleri kuvvetlendirir. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
D Vitamini
Kemik gelişimine, onarımına, sertleşmesine katkı sağlar. İnce bağırsaklardan kalsiyum ve fosforun emilimini düzenler.
E Vitamini
En iyi antioksidanlardan biridir. Hücrelerin yenilenmesini ve uzun süre canlı kalmasını sağlar. Hücre zarlarından zehirli bileşiklerin, ilaçların girmesini engelleyerek; hücreleri radyasyonun zararlı etkilerinden korur.
K Vitamini
Kan pıhtılaşmasına yardımcı olur. Yaraların kolay bir şekilde iyileşmesini sağlar.K vitaminin faydaları: K vitamini, karaciğere gelerek kanın pıhtılaşması için gerekli olan protrombinin yapımında rol oynar. K vitamini; ıspanak, kabak, marul, yeşil domates, yeşil biber, inek sütü, peynir, tereyağı, yumurta, kırmızı et, pirinç, karaciğer, mısır, muz, şeftali ve çilekte bulunur.
2- Suda Eriyen Vitaminler
Suda eriyen vitaminler; B grubu vitaminler ve C vitaminidir. Bu vitaminler vücutta depolanamaz ve fazlası vücuttan atılır.
B Grubu Vitaminler
B vitamini grubuna giren; B1, B2, B3, B5, B6, B11 ve B12 vitaminleri yer almaktadır. Her birinin farklı görevleri olmakla birlikte genel olarak vücudun doğal faaliyetlerinin doğru şekilde işlemesine katkıda bulunurlar. Vücut sistemlerinin sağlıklı kalmasını sağlarlar ve bazı hormonların üretimine de yardımcı olurlar.
C Vitamini
Grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı vücutta bağışıklık oluşturur. Damarları korumaya yardımcı olur. Kas, sırt ve baş ağrılarına karşı faydalıdır
B1 vitamininin faydaları: Yumurta, süt, buğday, kepek, balık, taze sebze meyve, koyun eti, sığır et gibi gıdalarda bulunan B1 vitamini, karbonhidratlardan enerji üretilmesine yardımcı olur. Eksikliğinde beriberi hastalığı gözlenir. Kasların ve sinir sisteminin faaliyeti için gereklidir. Yetersizliğinde iştahsızlık, huzursuzluk, bellek zayıflığı ve dikkat azalması görülür. Karbonhidratları parçalayarak vücuda enerji temin eden glikoza dönüşmesinde etklidir. Sağlıklı bir sinir sistemi için gereklidir.
B2 vitamininin faydaları: Tahıllar, et ve ciğerde bulunan bir vitamindir. Eksikliğinde dilde kızarma, yanma hissi, ağız çevresi ve dudaklarda kızarma, tahriş, çatlaklar, gözlerde kaşıntı, yanma hissi, katarakt oluşumu, saçların dökülmesi, çocuklarda büyüme yavaşlaması, kilo kaybı, sindirim sorunları oluşur. Karbonhidrat, protein ve yağların enerjiye dönüştürülmesinde görev alır. Kataraktı önler ve göz yorgunluğunda rahatlatıcıdır.
B3 vitamininin faydaları: Et, balık ve kuruyemişlerde bulunan B3 vitamini, solunum için önemli bir vitamindir. Yetersiz beslenme sonucu deriyi, sinir sistemini tutan pellegra adlı hastalık ortaya çıkar. Hücrelerin oksijeni kullanabilmeleri için gereklidir. Midede sindirimin temel taşları olan asitlerin üretimini sağlayan B3 vitamini, kan dolaşımını düzenler.
B5 vitamininin faydaları: Karaciğer, kırmızı et, tavuk, yumurta, ekmek, sebzelerde bulunan B5 vitamini, yetersizliğinde, yorgunluk ve uyuşukluk hissine yol açar. Karbonhidrat, protein ve yağın enerjiye dönüşmesine yardım eder. Antikor yapımında rol oynar. B5 vitamini, ayrıca antistres özelliğiyle bilinir.
B6 vitamininin faydaları: Karaciğer, böbrek, kırmızı et, balık, yumurta, ekmek, sebzelerde bulunan B6 vitamini, sinir sistemi ve hormonların çalışmasını düzenler. Yetersizliğinde anemi hastalığı ile ağız ve gözlerde yara görülebilir. B6 vitamini, kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda rol oynar.
B11 vitamininin faydaları: Karaciğer, böbrek, kırmızı et, ıspanak, marul, yumurta, ekmek, portakal, muzda bulunan B11 vitamini, kırmızı kan hücreleri ve sinir dokularının oluşumunda aktif rol oynar. Hücre bölünmesi için gerekli olan B11 vitamini, bu etkisiyle büyümeyi de sağlar. Anne karnındaki bebeğin sinir sisteminin gelişimi için de gereklidir. Eksikliğinde iştahsızlık, kilo kaybı, bulantı, kusma, ishal, baş ağrısı, unutkanlık, çarpıntı gibi bazı kalp sorunları oluşabilir.
B12 vitamininin faydaları: Karaciğer, yürek, böbrek, kırmızı et, tavuk, balık, süt, peynir, yumurtada bulunan B12 vitamini, alyuvarların olgunlaşmasında gereklidir. Yetersizliğinde anemi ve kilo kaybı görülebilir. Besinlerle veya sigara gibi alışkanlıklarla vücuda giren siyanürü etkisiz hale getiren B12 vitamini, sinir sisteminin sağlığı için de gereklidir.
etiketler:vitaminler ve faydaları,a vitamin,b vitamini,c vitamini ,d vitamini,e vitamini,k vitamini,vitamin eksikligi için ne yapılmalı,vitamin eksikligi için neler yenmeli,b1,b2,b3,b4,b11 vitamini,b12 vitamini,b10 vitamini eksikligi için neler yenmeli,b12 vitamini içeren besinler,c vitamini eksikligi için ne yenmeli,
etiketler:vitaminler ve faydaları,a vitamin,b vitamini,c vitamini ,d vitamini,e vitamini,k vitamini,vitamin eksikligi için ne yapılmalı,vitamin eksikligi için neler yenmeli,b1,b2,b3,b4,b11 vitamini,b12 vitamini,b10 vitamini eksikligi için neler yenmeli,b12 vitamini içeren besinler,c vitamini eksikligi için ne yenmeli,
Reviews:
Yorum Gönder