E vitamini
E Vitamininin Faydaları ve Etkileri Nelerdir?
E vitamini 1922 yılında, Evans ve Bishop adlı iki bilim adamının beslenme ile doğurganlık arasındaki ilişkiyi bulmaya çalıştıkları bir araştırma sırasında bulundu. Bu deneyde aylarca E vitaminin bulunmadığı bir beslenme programıyla beslenen dişi fareler zamanla fetüs emiliminden dolayı doğurganlıklarını kaybetti. E vitamini üreme organlarının işleyişi , kas fonksiyonları ve sinir sistemi için oldukça önemlidir.

E vitamini yağda çözünebilen bir vitamin türüdür. Birbiriyle bağlantılı 8 farklı molekülün bağlanmasıyla oluşur. Lipoproteinlerde ve hücre zarında antioksidan işlevi görürür. Ayrıca kanserin ve atardamar rahatsızlıklarının önlenmesinde etkilidir. Kanın pıhtılaşmasını ve kan dolaşımını güçlendirir. Yaraların etrafında iz oluşumunu azaltır. Dokuların onarımını hızlanadırır. Yüksek kan basıncını azaltır, kataraktı önler, atletik performansı geliştirir, bacaklardaki krampları açar, kılcal damar duvarlarını güçlendirirken sağlıklı sinirler ve kaslar oluşturur.

Sağlıklı bir cilt için de E vitamini oldukça önemlidir. Göz hastalıklarına karşı direnç kazandırır. Yaşlanmayı geciktirmesi ve yaşlanmayla birlikte gözlenmeye başlanan etkileri azaltması E vitaminin bir başka özelliğidir. Yaşlanmaya bağlı lekeleri ve yaşlanmayla gelişen hafıza kayıplarını önler. E vitami eksikliği bazı böbrek sorunların yol açabilir. Ayrıca normal gelişmeyi olumsuz yönden etkiler. E vitamini, antioksidan özelliği gösteren tek vitamindir. Vitamin molekülleri içinde en büyüğü olan E vitamini, tahıl, tahıl ürünleri, süt, süt ürünleri, kırmızı et, sebze ve yağlarda, tahıl embriyoları, küspeler ve yeşil yapraklı bitkilerde bulunur. En önemli kaynak tohum yağlarıdır (nebati yağlar). Ekmek ne kadar esmer ise o kadar çok E vitamini ihtiva eder. Et ve meyvede çok az vardır.
 Sinir sistemi, kaslar, endokrin bezleri ve üreme organları fonksiyonlarında önemli bir vitamindir. Biyolojik bir antioksidan olan E vitamini, atardamar hastalıkları ve kansere karşı önleyici etki sağlamaktadır.
E vitamini faydaları; kanın pıhtılaşmasını önler, kan dolaşımını güçlendirir, doku onarımını hızlandırır, kataraktı engeller, yükselen kan basıncını düşürür, bacak kramplarını önler, kılcal damar duvarlarını güçlendirir, cilt hastalıklarına karşı fayda sağlar, yaşlanmayı geciktirir, hafıza kaybını önler ve böbrek sorunlarında etkilidir.
E vitamini eksikliği; az yaşanılan bir durumdur. Yürümede zorluk, konuşamama, beden hareketlerinde bozukluk gibi nörolojik durumlar yaşanmaktadır.
E vitamini; sebze ve meyvelerde, sıvı yağlarda, tahıllarda, yumurta, soya fasulyesi, baklagiller, buğday tohumu, keten tohumu, yulaf ezmesi, kahverengi pirinç, süt ve süt ürünleri, kırmızı et ve tavukta bulunmaktadır.
etiketler:e vitamini ,e vitamini yararları,e vitamini içeren besinler,e vitamini için hangi sebze ve meyve yemeliyiz,e vitamini içeren besinler,e vitamini bulunduran sebzeler,Evitamini,E vitamini için neler yemeliyiz ,e vitamini eksikligi için hangi sebze ve meyveler yemeliyiz

Reviews:

Yorum Gönder

Şifalı Bitkiler ve Kürler © 2014 - Designed by Templateism.com, Plugins By MyBloggerLab.com

Contact us

Blogger tarafından desteklenmektedir.